Kuhinje po mjeri

Od ideje do realizacije

Pokažite svoju kreativnost opremanjem kuhinje

Tijekom proteklih 20 godina, kuhinja je postala životni prostor u kojem obitelj provodi sve više vremena i gdje se obavlja puno više od samog kuhanja. To dokazuje i trend po pitanju dizajna kuhinja novih kuća gdje je ona najčešće povezana s dnevnim boravkom. Odlično rješenje za primanje gostiju, zar ne? Dakle, ideja da se kuhinja pretvori u dnevni boravak sve je popularnija.

No, u slučaju da je kuhinja otvorena prema blagovaonici ili dnevnoj sobi, potrebno ju je tretirati kao dio te zone. Takav harmonijski prostorni odnos stvorit ćete pravilnim odabirom boja i veličine elemenata. To znači da je poželjno prostorije povezati istim bojama i stilom, a idealno rješenje je i šank, odnosno pult koji može poslužiti kao dodatna radna ploha ili stol za priručno objedovanje.

Pošalji upit za Kuhinje po mjeri

Pravi tip kuhinje

Kako odabrati idealni oblik kuhinje ?

Kada se planira nova kuhinja, najprije je važno razmisliti o vrsti uporabe, tj. trebamo li radnu kuhinju ili kuhinju za boravak i druženje, te je li kuhinja za potrebe jedne osobe ili pak velike obitelji.

Obavezno, pri planiranju kuhinjskog namještaja potrebno je predvidjeti mjesto za: spremanje hrane i posuđa, pripremu hrane, pranje hrane i posuđa, kuhanje hrane.

Idealno, pozicioniranje elemenata prati proces rada u kuhinji. Najpopularnije su one „L“ ili „U“ oblika, one s elementima u jednom ili u dva niza te spomenute kuhinje s „otokom“ ili šankom, kružne ili pravokutne.

Dakako, da biste odabrali pravi tip kuhinje za vas, potrebno je znati i osnovne dimenzije kuhinjskih elemenata.

Pošalji upit za Kuhinje po mjeri

Upoznajte različite oblike kuhinja

Pronađite savršenu za Vaš dom!

Kuhinja "L" oblika

Idealno za kutne prostore

Kuhinjski namještaj u „L“ obliku prikladan je za prostore prosječnih dimenzija i za manje prostore te najbolje iskorištava kutne prostore.

Kuhinja "U" oblika

Pogodno za velike prostore

Kuhinja „U“ oblika je pogodna za velike prostore i pri takvoj formi kuhinjskog namještaja treba osigurati razmak između elemenata dovoljan za neometano kretanje.

Kuhinja "u jednom" nizu

Maksimalno iskoristi prostor

Kuhinja u nizu je uglavnom malih dimenzija. Elementi su naslonjeni na jedan zid, stoga je važno maksimalno iskoristiti prostor.

Kuhinja "u dva" niza

Savršeno za široke prostore

Kuhinja s elementima u dva niza pogodna je za prohodne, šire kuhinjske prostore. Kod tog oblika elementi su postavljeni jedan nasuprot drugoga.

Kuhinja s "otokom"

Dizajn za otvoreni koncept

Kuhinja koja ima središnji otok koji se može koristiti za dodatni radni prostor, spremište ili kao prostor za sjedenje. Ovaj je dizajn popularan u većim kuhinjama i dnevnim prostorima otvorenog koncepta.

Kuhinja "G" oblika

Četiri strane kuhinjskog pulta

Slična je kuhinji u obliku slova U - koja ima tri strane - ali s dodatnom četvrtom dimenzijom, kao što je izbočina ili poluotok koji dodaje dodatni radni prostor ili prostor za blagovanje.

Dimenzije kuhinjskih elemenata

MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR

Svi kuhinjski elementi trebali bi biti rađeni po nekim standardnim mjerama, zbog širine pećnice, dubine sudopera, širine perilice posuđa i slično. Iako strogih standardnih dimenzija zapravo nema, važno je da namještaj nije uži, širi ili drugačiji od ugradbenih aparata.

Mjere koje se preporučuju su sljedeće:

  • za donje elemente s ili bez ugrađenih aparata preporučuje se dubina od 60 cm, visina od 86 do 91 cm s radnom pločom te širina do 120 cm
  • za gornje (viseće) elemente preporučuje se dubina od 35 cm (otprilike polovica radne plohe), visina između 60 i 80 cm te širina do 120 cm
  • visoke elemente s ili bez ugrađenih aparata preporučuje dubina od 35 do 60 cm, visina od 200 do 240 cm i širina do 90 cm

Svi elementi s radnim plohama trebali bi biti uvučeni za najmanje 7 cm, što predstavlja prostor za stopala, dok bi optimalna dubina radne plohe bila 60 do 92 cm. Naravno, radite li kuhinju o mjeri, vjerojatno ćete si moći dozvoliti izvedbu veće radne površine. Također, u posljednje vrijeme trendi su visoki gornji elementi koji sežu do stropa prostorije te tako maksimalno koriste prostor.

Materijali u kuhinji

NAJPOPULARNIJI MATERIJALI

Pitate se i koje materijale odabrati? Optimalan izbor su oni koji se lako održavaju jer je u tom prostoru higijena na prvom mjestu. Radne plohe moraju biti izrađene od materijala otpornog na vodu i udarce. Važno je da se radna ploha lako čisti i održava, da ne zadržava mirise hrane te da nema oštre rubove i kutove.

U nastavku saznajte materijale najpopularnije za kuhinjske fronte:

  • Iveral. Riječ je o materijalu koji se dobiva prešanjem drvnog iverja i veziva u ploče koje se naknadno oblažu folijama različitih dekora. Kod kuhinje 18 milimetarski iverali koriste se za korpuse elemenata te za fronte. Za veća opterećenja koriste se iverali od 25 ili 36 mm. Nakon izrezivanja materijal se oblaže kant trakama debljine 0,5 ili 2 mm čime ga se zaštićuje i čini otpornim na vlagu.
  • Furnir. Iverica obložena listovima masivnog drveta debljine 0,5-2,5 mm čini furnir, ono najplemenitije što se može proizvesti od drveta, a proizvodi se samo od najkvalitetnijih i najvrednijih stabala. Što je drvo starije furnir je ljepši i snažniji mu je karakter. Furnirani završni sloj nudi se u prirodnoj boji ili se tonira prema zahtjevu. Za savršen izgled fronta se izrađuje s vodoravnim utorima koji jamče atraktivan izgled.
  • Medijapan predstavlja jedan od najkvalitetnijih materijala za izradu kuhinje i ostalog namještaja. Mogućnosti obrade medijapana su neograničene, što kod kuhinje predstavlja blago zaobljene rubove vrata, a kod drugog namještaja i puno više. U svojoj završnoj lakiranoj verziji nudi se u visokom sjaju i matu, moguće ga je polirati te je otporan na vlagu i masnoću. Dostupan je u nekoliko stotina boja.
  • Akril je prava alternativa za sjajno lakirane proizvode i preporučljiv je svima koji žele inovacije u svom domu. Ploče su obostrano oplemenjene s akrilom gdje je jedna strana sjajna (najčešće vidna stana), a druga mat, izuzetno su ravne površine, otporne na djelovanje svjetla, habanje, a može se polirati pastama kao i lakirana površina. U kuhinji se pojavljuje u ulozi fronta.

Osim na frontama, svoju kreativnost i karakter možete pokazati i na zidnoj oblozi između elemenata. Dok su se nekad na zid postavljale isključivo pločice manjih dimenzija, danas ste odabirom gotovo neograničeni. Izdvajamo one koje su se pokazale kao dosad najpoželjnije kod naših klijenata, a to su oslikano ili jednobojno staklo, obloga od iverala i vodoperiva boja.

Kontaktiraj nas
crno drvena kuhinja po mjeri sa otokom sa crnim frontama