Sastavni dijelovi ormara

Sastavni dijelovi ugradbenog ormara

PROSTOR ZA POHRANU PREMA VAŠEM DIZAJNU

Kada ormar u širinu ne ide do bočnog zida, zatvara se bočnom ili zaključnom stranicom. Standardno je dubine i visine samog ormara, debljine 18 mm i dekora kao i osnovna ispuna vrata. Po želji kupca, moguće su i druge debljine materijala (19, 25 ili 38 mm).

Koristi se samo kada je prostorija previsoka ili je strop neravan (odstupanje visine prostorije je veće od 2 cm), kod kosih prostorija, kao nosač vanjske rasvjete i sl.

Koristi se samo kada je pod neravan ili kada ispod ormara nema gotovog poda (laminata, parketa ili keramike).

Okomice u konstrukciji korpusa ormara. Standardno svaka vertikalna stranica ima perforacije (rupice za nosače polica) na svakih 32 mm. To je razmak između osi dva svrdla na tiplerici u radioni. Standardno je bijele boje, dubine 50 cm, visine prostorije ili manje, ovisno o konstrukciji ormara, debljine 18 mm, obrađena bijelom ABS rubnom trakom debljine 2 mm po svim vidljivim bridovima. Po želji kupca, moguće su i druge boje materijala i ABS rubne trake kao i debljine od 19, 25 ili 38 mm.

Horizontalni elementi u konstrukciji korpusa ormara. Postoje fiksne (radi statike ormara kao horizontalne ukrute) i pomične police koje leže na čeličnim nosačima u perforacijama i mogu se jednostavno premještati po visini. Razmak perforacija je 32 mm od centra do centra rupe.

Standardan razmak između polica varira o sadržaju koji ćete na njih odlagati i izgleda ovako:

 • 10 cm za papuče
 • 15 cm za tenisice
 • 20 cm za cipele
 • 25 cm za majice
 • 30 cm za klasično slaganje
 • 35 cm za ručnike i pulovere
 • 40 cm za čizme i kofere
 • 45 i više za usisavač i ostale krupnije stvari.

Nije moguće dobiti razmak polica od točno nekoliko cm zbog razmaka rupica/perforacija za police koji je već izbušen i iznosi 32 mm. Naravno, ako baš inzistirate, moguće je koju rupicu izbušiti i na licu mjesta, odnosno na samoj montaži.

Horizontalna pomična polica na metalnim vodilicama. Doprinosi funkcionalnosti ormara. Preporuča se u nižim djelovima ormara radi lakšeg pristupa i u ormarima veće dubine sa dvorednim slaganjem. Standardno se izvodi sa zadnjom stranicom kao graničnikom da složene stvari na polici ne bi ispadale iza. Ugrađuju se i sa ručkicom, sa graničnicima bočno ili sprijeda i sl.

Standardne su visine 15 ili 20 cm. Po širini se izvode po mjeri (preporuka je do 90 cm). Bočno su često uže za par cm od širine korpusa da ne zapinju u vrata ili bočne zidove pri izvlačenju. Izrađujemo ih sa i bez ručkica, sa tandem, metabox ili tandembox sustavima vodilica, spuštene fronte, podijeljena iznutra, na zaključavanje, otvaranje na struju i sl.

Metalna plastificirana, od inoxa ili aluminija, praktično rješenje, pregledno i pouzdano. Standardno su visine 10 ili 20 cm, širine od 30 do 60 cm i dubine 50 cm. Standardno se slažu jedna na drugu do visine od 150 cm.

Ovalna garedorobna cijev, koju mi koristimo, ima veću nosivost od cjevi okruglog presjeka. Učvršćuje se u bočne vertikalne stranice sa čeličnim nosačima. Standardno ih ugrađujemo između vertikala na širini do 110 cm, a za veće raspone koristimo dodatno i stropni nosač.

Standardni razmak između polica za različite visine vješanja:

 • 80 cm hlače preklopljene na pola
 • 90 cm kratke ženske majice
 • 100 cm košulje
 • 110 cm odijela
 • 120 cm duže jakne
 • 140 cm hlače punom dužinom
 • 150 cm kaputi i baloneri
 • 160 cm i više večernje haljine

Praktičan dodatak ako želite garderobu objesiti visoko i ne možete do garderobne cjevi bez ljestava. Preporučljive širine korpusa za njegovo korištenje su od 80 do 120 cm. Planirajte vješanje do 130 cm visine. Kada se otvara (spušta) garderobni lift, imajte na umu da se to radi sa iskorakom unazad pa provjerite imate li prostora iza leđa.

Iverica presvučena plastičnom melaminskom folijom. Koristimo troslojne iverale koji se sastoje od unutarnjeg debljeg sloja većeg granulata i dva vanjska sloja sitnijeg granulata. Iverje je povezano ljepilom formaldehidom koje ima male emisije isparavanja.

Koristimo iverale oznake E1, što po europskim normama znači najkvalitetnije iverale s najmanjom emisijom isparavanja ljepila.

Od raspoloživih dekora možete odabrati i kombinirati široku paletu dostupnih drvenih i jednobojnih dekora ili dekora visoki sjaj. Ako niste u prilici navratiti u naš ured, dekore možete odabrati i sami posjetom web stranica dobavljača (abecedni redoslijed) u nastavku ili posjetom njihovim prodajno izložbenim prostorima diljem Lijepe naše.

Kod odabira dekora imajte na umu da je ispuna standardnih kliznih vrata uobičajeno iveral debljine 10 mm. Naravno, moguće je koristiti i deblje iverale kao ispunu kao i kombinirati različite debljine, ali uz obaveznu promjenu profila na vratima i u pravilu višu cijenu.

Standardno se kao ispuna kliznih vrata koristi staklo debljine 4 mm fiksirano u aluminijski okvir silikonskim brtvama i zaštićeno zaštitnom folijom s naličja. Ako je staklo prozirno ili poluprozirno, zaštitna se folija ne koristi, a u slučaju potrebe, umjesto zaštitne folije koristimo višeslojno lamistal staklo. Staklo može biti prozirno ili poluprozirno, sa uzorkom ili bez, lakirano, vitraj ili kao ogledalo.