Dobro je znati

INFORMIRAJ SE NA VRIJEME

PRAKTIČNI ZA SVAKI KUTAK

Prilagodite ormar u bilo kojem prostoru

Horizontal line

Ugradbeni ormari svoju popularnost mogu zahvaliti praktičnosti, sve prihvatljivijoj cijeni, trajnosti, lakoći upotrebe te maksimalnoj iskoristivosti prostora. Izrađuju se po mjeri i potpuno se mogu prilagoditi bilo kojem prostoru: od zida do zida i od poda do stropa, a najfunkcionalniji su kad zatvaraju cijele niše na zidu.

Kao glavnu prednost ugradbenog nad ‘običnim’ ormarom ističemo njegovu cijenu - ugradbeni ormari su prije svega jeftiniji od klasičnih ormara iste klase opremljenosti i istih dimenzija, a trajniji su i fleksibilniji u maksimalnom iskorištavanju svakog prostora.
U ukupnoj cijeni ugradbenih ormara najveći dio otpada na aluminijske vodilice, klizni sistem i aluminijske profile na kliznim vratima, dok unutrašnjost ormara neznatno sudjeluje u ukupnoj cijeni.

Na konačnu cijenu znatno utječu i dodatni okovi unutar korpusa ormara (izvlačne police, ladice, izvlačne košare, garderobni liftovi, izvlačne vješalice za kravate, remene, haljine, hlače i sl.) te zrcalo ili lakirano staklo na kliznim vratima.

Osnovna konstrukcija kliznog ormara ne treba nužno imati podnu i stropnu stranicu jer se vertikalne stranice učvršćuju direktno u stražnji zid, a često i u pod i strop prostorije u koju se ormar ugrađuje. Time se postiže ušteda u materijalu, ali i pojednostavljuje montaža.

Nerijetko se u standardnim izvedbama ugradbenih ormara ne koristi niti leđna stranica. I to je ušteda ne samo u cijeni materijala i montaže, nego i u dubini raspoloživog prostora u ormaru. U tom slučaju zid se u unutarnjem dijelu ormara premazuje akrilnom, uljanom ili vodoperivom bojom, radi jednostavnog čišćenja i održavanja te kako se roba u ormaru ne bi prljala o zid.

Okovi kvalitetnih kliznih sistema koji se preporučuju pri ugradnji ugradbenih ormara trebaju biti izrađeni od kvalitetnih aluminijskih profila, čime se postiže dugotrajnost, pouzdanost i jednostavnost održavanja. Također, najčešće se i dalje kao ispuna aluminijskih okvira kliznih vrata koristi široko prihvaćen i cijenom prihvatljiv iveral debljine od 10 mm.

KORISNI SAVJETI

Što morate znati prije stavljanja ugradbenih ormara

Wrench icon

MAJSTOR i MATERIJALI

Neka vas povoljnija cijena koju neki majstor ili tvrka nudi ne budu razlog koji će prevagnuti da se odlučite za njega. Oslanjajte se na preporuke te osobna iskustva ljudima kojima vjerujete. Isto se odnosi i na materijal kojim kanite sagraditi ormar - njegova trajnost ponajviše će ovisiti o tome.

Money icon

RASPORED POLICA i CIJENA

Prije nego krenete u narudžbu dobro razmislite o unutarnjem rasporedu. Dobro isplanirajte police za slaganu robu i prostor za vješanu robu kao i ladice. Ugradbeni ormari nisu jeftini, no za tu cijenu dobit ćete puno toga. Računajte da klasičan trokrilni ugradbeni ormar od iverala stoji oko 4500 kn.

Color palette icon

BOJE I UZORCI

Fronte se danas, osim punog drveta i iverala, rade i u kombinaciji sa staklom, plastikom, fotoprintom. Samo, nemojte pretjerati s bojama i ubačenim uzorcima fotoprinta. Jer, za ugradbeni ormar nije dobro da dominira sobom u kojoj se nalazi - neka boje budu što sličnije namještaju ili boji zidova.

House icon

ORMAR ZA DUGE STAZE

Ugradbeni ormari se načelno mogu seliti u druge prostore, samo teško da ćete u novom stanu imati prikladan prostor za njega. Dakle, ugradbeni ormari nisu predviđeni za seljakanja - prilikom rastavljanja i ponovnog sastavljanja može doći do oštećenja.

PRAKTIČNI ZA SVAKI KUTAK

No koje su glavne zamke pri kupnji ugradbenih ormara ?

Horizontal line

Glavni argumenti popularnosti ugradbenih ormara su aluminijske vodilice i aluminijski profili na kliznim vratima. Neki od proizvođača upotrebljavaju znatno jeftinije profile od čeličnih limova. Kvaliteta, trajnost i mehanička čvrstoća nerijetko su vrlo upitne. To samo po sebi i nije toliko loše ako vam to odmah i kažu, ali ako prešutno preskoče tu pojedinost, a naplate kao znatno bolji aluminijski, zaključite sami.

Važan je detalj pri kupnji ugradbenih ormara s kliznim vratima i kvaliteta kotača. Oni nose kompletnu težinu vrata pa loša klasa može dovesti do njihove deformacije i problema pri otvaranju vrata. Također, moglo bi se čuti i ružno struganje okvira vrata po gornjoj vodilici.

© 2023 div3r.com | Sva prava pridržana LaurusNet d.o.o.